مقالات, عمومی

بورسیه یا فاند چیست؟ معرفی انواع فاند

امروزه بسیاری از دانشجویان قصد دارند تحصیلات خود را در یکی از دانشگاه های خارج از کشور ادامه دهند؛ به این علت مشتاق به گرفتن بورسیه تحصیلی هستند.

ما در این مقاله به بررسی کامل این موضوع و نحوه دریافت بورس تحصیلی می پردازیم. امیدواریم این اطلاعات برای متقاضیان دریافت بورسیه مفید واقع شود.

بورسیه یا فاند چیست؟

فاند یا بورس در واقع کمک هزینه ای است که برای فعالیت های پژوهشی از طرف سازمان های دولتی، خیریه ها و دانشگاه ها به دانشجویان داده می شود. این کمک هزینه ها معمولا برای دوره های تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری و به صورت بلاعوض در اختیار دانشجویان قرار داده می شود.

تعریف بورسیه تحصیلی: به شخصی که بورس تحصیلی را دریافت می کند، به اصطلاح بورسیه می گویند.

بورس تحصیلی عموما بر اساس قابلیت ها و احتیاجات دانشجو و تحت شرایط خاص و نه چندان راحتی قابل ارائه است ؛ حال آن که فاند های دیگر را با شرایط ساده تری می توان دریافت کرد.

روش های دریافت بورسیه یا فاند:

  1. فاند داخلی:

مهم ترین بورس داخلی در واقع بورسیه اداره کل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که به نفرات اول تا سوم دانش آموختگان دوره کارشناسی ارشد تعلق می گیرد. این دانشجویان با داشتن کتب تالیفی یا ترجمه شده در زمینه های علمی و حداقل یک مقاله چاپ شده در مجلات علمی داخلی و یا خارجی و همچنین داشتن اکتشافات و اختراعات به ثبت رسیده،  با تایید معاونت دانشجویی وزرات علوم جهت اخذ بورسیه تحصیلی واجد شرایط هستند.

  1. فاند خارجی:

بنابر شرایط اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی برخی از کشورها از سایر کشور های دانشجو می پذیرند. به عنوان مثال کشورهایی مانند سوئد و آلمان قبل از سال 2008 هیچ دانشجویی را نمی پذیرفت اما از سال 2008-2009 با تغییر قوانین شهریه، مقداری از منابع مالی را به تعداد کمی از دانشجویان اختصاص دادند. اگرچه منابع مالی در کشورهای اروپایی اندک بود، اما نسبت به کشورهای آمریکای شمالی مبالغ بالاتری را به هر دانشجو اختصاص می دادند، بنابراین می توان نتیجه گرفت که شانس دریافت بورسیه تحصیلی در کشورهای امریکایی بیشتراست.

معرفی انواع فاند یا بورسیه تحصیلی:

  • حقوق ماهانه یا سالانه جهت انجام کار دانشجویی و دانشگاهی:

دراین نوع بورس حقوق و دستمزدی به دانشجو داده می شود تا در کارهای دانشگاهی و پژوهشی-علمی به عنوان دستیار آموزشی یا پژوهشی مشارکت کند.

این مبلغ معمولا به دانشجویان مقاطع دکتری و بالاتر تعلق می گیرد؛ در واقع این دانشجویان به عنوان یک فرد شاغل در دانشگاه به حساب می آیند و همانند مسئولین و کارکنان دانشگاه در ازای فعالیت های دانشگاهی و تحقیقاتی خود زیر نظر استادان حقوق دریافت می کنند.

به طور کلی این دانشجویان دو نوع موقعیت شغلی را در دسترس دارند.

در این قسمت به بررسی این دو عنوان شغلی و تفاوت ها و شباهت های آن ها می پردازیم:

  1. دستیار پژوهشی RA: این شغل برای دانشجویان مقطع دکترا مناسب است و معمولا فعالیت هایی همچون حضور مداوم در آزمایشگاه ها، شرکت در کنفرانس ها و همایش ها، مدیریت این همایش ها و همچنین ارائه و نوشتن مقالات و ویرایش کتب به دانشجو محول می شود. به طور تخمینی حقوق این دانشجویان 1200 تا 2200 دلار محاسبه شده است. برای دریافت فاند دستیار پژوهشی می بایست به طور مستقیم با استادی که نیاز به یک دستیار دارد ارتباط برقرار کنید.
  2. دستیار آموزشی TA :این دوره نیز تفاوت زیادی با دوره ی RA ندارد؛ تنها وظایف دانشجو کمی متفاوت است برای نمونه در این دوره وظایفی نظیر برگزاری کلاس های حل تمرین، جلسات رفع اشکال، تصحیح برگه های امتحانی و مسئولیت آزمایشگاه ها بر عهده دانشجو است. جهت شرکت در این دوره کسب نمره بالای SPEAKING در آزمون های تافل و آیلتس الزامی است.

به طور کلی موقعیت RA از TA بسیار بهتر و مناسب تر است، زیرا تمرکز بر روی پروژه های دکتری و کسب فرصت مطالعه و تحقیق در این نوع موقعیت شغلی بیشتر است اگرچه از نظر مالی هر دو این موقعیت ها تقریبا یکسان هستند.

  • کمک هزینه تحصیلی بدون باز پرداخت یا باز پرداخت بلند مدت:

این نوع فاند مبلغی است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم با بازپرداخت کوتاه مدت ، بلند مدت و یا بلاعوض به دانشجویان داده می شود و شامل موارد زیر می شود:

  1. کمک هزینه Tuition:

این کمک هزینه تنها شامل شهریه دانشگاه یعنی هزینه واحد های درسی می شود ، در نتیجه دانشجو به منظور پرداخت سایر هزینه های زندگی باید در پی روش های دیگر تامین مالی باشد.

  1. وام Loan:

دانشجویان این وام و کمک هزینه را از طریق بانک یا سازمان های خصوصی و دولتی دریافت می کنند که مستقیما به حساب دانشگاه واریز می شود، مهم ترین نکته ای که در این نوع کمک هزینه باید رعایت شود ارائه ضمانت نامه بازپرداخت به دانشگاه است.

  1. کمک هزینه تحصیلی Grant:

این نوع کمک هزینه کاملا بلاعوض است که از طریق نهاد های خصوصی و دولتی هزینه ای متغیر را می توان دریافت کرد. شرایط دریافت این نوع کمک هزینه نیز از سوی همان سازمان مشخص می شود و مبلغ آن در کشورها و دانشگاه های مختلف، باهم متفاوت است. کمک هزینه  grantبرای فعالیت های پژوهشی و در مواقعی غیر پژوهشی که تعداد آن ها نیز کم است به دانشجو داده می شود؛ در واقع تکمیل کننده مالی بخشی از پروژه است..

  1. کمک هزینه تحصیلی Scholarship:

اسکالرشیپ از جمله کمک هزینه هایی می باشد که به منظور کمک و برطرف کردن بخشی از هزینه های زندگی و تحصیلی به دانشجو داده می شود،  برای دریافت این بورسیه، دانشجو می بایست از نظر علمی و تحصیلی در سطح بالایی قرار داشته باشد.

لازم به ذکر است که این نوع بورس به صورت ترمی و تنها به تعداد کمی از دانشجویان کارشناسی تعلق می گیرد. البته دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در دریافت این نوع بورس محدودیتی ندارند. کمک هزینه اسکالرشیپ انواع مختلفی دارد که رایج ترین آن ها ریسرچر، دستیار پژوهشی و دستیار آموزشی است.

  1. کمک هزینه Fellowship:

این نوع بورس به دانشجویان مقطع دکتری و کارشناسی ارشد و همچنین گروه های پژوهشی تعلق می گیرد تا بر روی موضوع خاصی تحقیق کنند. بورسیه فلوشیپ در کشورهای کانادا و آمریکا توسط خیریه های خصوصی و افراد خیر ارائه می شود و سالانه قابل تمدید است. بسیاری از فلوشیپ ها هردو نیازهای زندگی و تحصیلی را پوشش می دهند، البته فلوشیپ های خاصی نیز وجود دارد که امکانات بیشتری مانند بیمه سلامت، وام مسکن و دانشجویی را در اختیار دانشجو قرار می دهند.

  1. کمک هزینه Award:

بورس Award به عنوان پاداش و جایزه برای نفرات برتر و نخبگان در نظر گرفته شده است و اصلا مبلغ قابل مشخصی را ندارد و میزان آن در حدی نیست که هزینه های تحصیلی را تامین کند.

  1. کمک هزینه تحصیلی Waiver:

کمک هزینه waiver جهت پرداخت هزینه های یک واحد درسی و خوابگاه یا شرکت در یک بازدید علمی در نظر گرفته شده است؛ در واقع دانشجو این کمک مالی را دریافت می کند تا از پرداخت بخشی از شهریه و هزینه های تحصیل معاف شود.

لازم به ذکر است یک نکته را بگوییم که اکثر مردم اسکالرشیپ و گرنت را مشابه هم می دانند اما این دو کمک هزینه کاملا ازهم متفاوت هستند.

برای مثال اسکالرشیپ براساس سطح علمی بالای دانشجو و شایستگی هایی که دارد پرداخت می شود و میزان آن نیز از قبل کاملا مشخص شده است اما گرنت براساس نیاز دانشجو پرداخت و مقدار آن به دانشجو نیز پیشنهاد می شود.

در انتها:

تمامی کمک هزینه های ذکرشده در بالا در هر دانشگاه و هر کشور متفاوت است و متناسب با شرایط و ضوابط هر کشور نوع و مبلغ بورسیه متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مراجعه به وب سایت دانشگاه مورد نظر و مطالعه قسمت مربوط به تامین مالی، اطلاعات دقیق و جامعی را در این خصوص به دست آورید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *