سرزمین چین با داشتن قدمتی بیش از سه هزار سال همواره دانشمندان، فیلسوفان، هنرمندان، شاعران، نقاشان، نظریه پردازان، نویسندگان و امپراطوران بزرگی را در دامان خود پرورش داده است. افراد بزرگ و سرشناسی که با اقدامات خود علاوه بر سرزمین چین، همه دنیا را تحت تاثیر قرار داده اند. در این مقاله به معرفی تعدادی از این شخصیت های معروف چینی خواهیم پرداخت.
کُنفُوسیوس
از فیلسوفان، نظریهپردازان سیاسی و معلم چینی بود. نام کنفوسیوس از کلمهٔ کونگ فوزِ، به معنای «استاد بزرگ، کونگ» گرفته شده است. کنفوسیوس را به عنوان استاد آموزه های اجتماعی بود می شناسند، نه آموزه های مذهبی. وی هیچ اثر مکتوبی از خویش بر جای نگذاشت، اما پس از مرگ وی گروهی از شاگردانش آموزه های او را در کتابی به نام منتخبات کنفوسیوس جمع آوری و منتشر کردند. کنفوسیوس از مشهورترین فیلسوف های چین به شمار می رود. کنفوسیوس با گردآوری هر آنچه که از فرزانگان کهن برگزیده بود، یک نظام جامع فلسفی بنیان گذاری کرد؛ فلسفه ای که در طی بیست و پنج قرن گذشته چراغ راه ملت چین بوده و موجب شکل گیری عادات و تفکر ملت چین شده است. در این فلسفه، جامعهٔ مورد نظر در واقع خانواده بزرگی مبتنی بر ساختاری سلسله مراتبی است که در آن همه افراد با احترام با یکدیگر برخورد می کنند.
مائو زدونگ – رهبر کبیر چین
mao zedong معروف به رئیس مائو، بنیانگذار جمهوری خلق چین و از سیاستمداران کمونیست می باشد. وی از سال ۱۹۴۹ تا هنگام مرگش در سال ۱۹۷۶ به عنوان رئیس حزب کمونیست چین فعالیت می کرد. بی شک او یکی از مهمترین افراد تاریخ جهان به شمار می رود و نقش بسزایی در شکل گیری چین امروزی داشته است. دیدگاه وی نسبت به نظریهها، استراتژیهای نظامی و سیاستهای مارکسیستی-لنینیستی اکنون تحت عنوان مائوئیسم شناخته می شود . مائوئیسم در واقع فعالیت دهقان ها و روستاییان را پر اهمیت شمرده و فرهنگ را عنصری اثرگذار بر اقتصاد می داند؛ دیدگاهی که در دنیا طرفداران بسیاری دارد. فعالیت های وی در زمانی که او در راس قدرت بود، موجب شد چین به قدرت جهانی دست پیدا کند.
تزی شی
تزی شی ملکه قدرتمند و با نفوذ خاندان سلطنتی چینگ بود. وی مادر امپراتور خردسال بود که در زمان پادشاهی، قدرت و اداره امور را در دست گرفته بود. تزی شی قدرت و نفوذ بالایی در تصمیمات اداری و سیاسی داشت. عدم موافقت وی با تصمیمات امپراتور، موجب ایجاد کودتا و در نهایت حبس خانگی امپراتور شد. با مرگ تزی شی خاندان چینگ نابود شد.
چین شیونگ وو (Chien-Shiung Wu)
دانشمند چینی فیزیک تجربی بود که تأثیر بسزایی در تحقیقات فیزیک هستهای قرن بیستم داشت. او در پروژه منهتن در آمریکا جزوه دانشمندان اصلی بود وابداع کننده فرایند تجزیهی اورانیم به ایزوتوپهای اورانیم-۲۳۵ و اورانیم-۲۳۸ بهوسیلهی انتشار گازی بود. آزمایش وو یکی از یادگارهای علمی این دانشمند چینی است . شیونگ در سال ۱۹۷۸ موفق شد جایزهی وولف در فیزیک را کسب کند. دستاوردهای شیونگ را گاها با ماری کوری مقایسه میکنند و به او لقب های «اولین بانوی فیزیک»، «ماری کوری چینی» و «ملکهی تحقیقات هستهای» داده شده است. ضمن فعالیت های علمی، وی همواره برای برابری زنان و دستیابی به برابری تلاش کرد و دست به مبارزات سیاسی زد.
جک ما (jack ma)
بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره یکی از بزرگترین شرکت های تجارت الکترونیک چین به نام علی بابا ( Alibaba) می باشد. او از برترین شخصیت های موفقیت در زمینه کارآفرینی در دنیا محسوب می شود و در حال حاضر سومین شخص ثروتمند چین به شمار می رود. جک ما از تاجران تاثیرگذار قرن حاضر به شمار می رود. نام او بارها از سوی نشریه های معتبر در میان برترین رهبران جهان قرار گرفته است. او پس از فعالیت در مشاغل مختلف، در نهایت با کشف ظرفیت بسیار بالای اینترنت، فروشگاه اینترنتی خود را افتتاح کرد. کسب و کاری که امروزه آن را جاده ابریشم نوین چین می خوانند.
تسای لون
تسای لون یا سای لون ملقب به جینگ جونگ مخترع چینی کاغذ می باشد. هر چند پیش از تسای لون نیز در چین تولید کاغذ به کمک زائدات ابریشم وجود داشت، اما تولید کاغذ به شیوه امروزی ابداع تسای لون بود. او شیوهای نوین را ابداع نمود وبا افزودن موادی جدید به ترکیبات مورد نیاز کاغذ، موفق شد اولین کاغذ با الیاف گیاهی به شکل آنچه که امروزه وجود دارد را تولید نماید. وی در ابتدا به عنوان یکی از خواجگان وارد کاخ سلطنتي شد و در مدت حضورش در آنجا، راجب شیوه های تولید کاغذ مطالعه کرد.
بروس لی
بروس لی با نام چینی لی جن فان، استاد هنرهای رزمی، بازیگر فیلمهای اکشن، استاد و نظریهپرداز فلسفی و ابداع کننده روش رزمی جیت کان دو ( این کلمه متشکل از سه بخش است؛ بخش اول یا جیت به معنای دفاع ، بخش دوم یا کان به معنای حمله وبخش آخر( دو) کلمه ای برای بیان هماهنگکننده بین دفاع و حمله) یکی از سبکهای کونگ فو یا ووشو مدرن اهل هنگ کنگ بود. از دیدگاه بسیاری او از تأثیرگذارترین چهره های قرن بیستم و نمادی در فرهنگ عامه می باشد. نام وی در میان برترین رزمی کارهای تاریخ قرار می گیرد. ایفای نقش وی در فیلمهای رزمی در سینمای هالیوودی و سینمای هنگ کنگ ، موجب ارتقای سطح فیلمهای رزمی شده و تحسین عامه را به همراه داشت. حضور وی در این فیلم ها و گسترش سبک فیلم های رزمی، موجب ایجاد موجی از علاقهمندی به فیلمهای هنرهای رزمی چینی (ووشو) در کشورهای غرب شد. کارگردانی و سبک فیلمهای او هم موجب اثرگذاری بر روی هنرهای رزمی شد و هم بر روی فیلمهای رزمی چه در هنگ کنگ و چه در بقیه جهان تأثیر گذاشت.
جکی چان
چان کُونگ سانگ ملقب به جکی چان در سال ۱۹۵۴ در هنگ کنگ چین متولد شده است. او یک بازیگر ، کارگردان، فیلم نامه نویس، بدل کار و رزمی کار چینی اهل هنگ کنگ است. شهرت او بیشتر به دلیل حضور وی در فیلم ها و مشاغل سینمایی است. او در آثار سینمایی ژانرهای کمدی – اکشن معروف بسیاری به ایفای نقش پرداخته است. این هنرپیشه بزرگ سینما از خردسالگی به مدت ده سال، در رشته های مختلفی اعم از آکروبات، کونگ فو، اپرای چینی، پانتومیم و آواز، آموزش دیده است. وی در راه رو مشاهیر آمریکا و خیابانی در هنگ کنگ ستاره ای به نام خود دارد.